Tarta z malinami i borówką

Szybkie ciasto, które każdy może zrobić. A do tego pyszne.

Składniki:

Ciasto kruche

  • Kostka (200g) masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka

Krem

  • 200 g śmietany 30 % ( mały kubek)
  • serek mascarpone – 200 g
  • 4 łyżki cukru pudru

Owoce

Wykonanie:

  1. Na stolnicy siekamy tłuszcz z mąką i cukrem. Dodajemy żółtka i całość szybciutko zagniatamy. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej  godzinę.
  2. Blachę do tarty smarujemy masłem. Wyjęte z lodówki ciasto kroimy na cienkie plastry i wykładamy nim całą blachę – łącznie z rantem. Ciasto nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.
  3. Wstawiamy do nagrzanego na 175 stopni piekarnika i pieczemy  15 – 20 minut.  Ciast ma być lekko przyrumienione.
  4. Upieczony spód odkładamy do schłodzenia.
  5. W mikserze na wolnych obrotach ubijamy mascarpone ze śmietaną i cukrem. Nie napiszę jak długo – trzeba obserwować jaka jest gęstość kremu. Musi być taki, by nie spadał z łyżki. Jednocześnie nie za długo – bo zrobi nam się słodkie masło.
  6. Gotowy krem wykładamy na zimne ciasto, dekorujemy owocami.
  7. Całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

 

 

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *