Tarta z malinami i borówką

Szybkie ciasto, które każdy może zrobić. A do tego pyszne.

Składniki:

Ciasto kruche

  • Kostka (200g) masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka

Krem

  • 200 g śmietany 30 % ( mały kubek)
  • serek mascarpone – 200 g
  • 4 łyżki cukru pudru

Owoce

Wykonanie:

  1. Na stolnicy siekamy tłuszcz z mąką i cukrem. Dodajemy żółtka i całość szybciutko zagniatamy. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej  godzinę.
  2. Blachę do tarty smarujemy masłem. Wyjęte z lodówki ciasto kroimy na cienkie plastry i wykładamy nim całą blachę – łącznie z rantem. Ciasto nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.
  3. Wstawiamy do nagrzanego na 175 stopni piekarnika i pieczemy  15 – 20 minut.  Ciast ma być lekko przyrumienione.
  4. Upieczony spód odkładamy do schłodzenia.
  5. W mikserze na wolnych obrotach ubijamy mascarpone ze śmietaną i cukrem. Nie napiszę jak długo – trzeba obserwować jaka jest gęstość kremu. Musi być taki, by nie spadał z łyżki. Jednocześnie nie za długo – bo zrobi nam się słodkie masło.
  6. Gotowy krem wykładamy na zimne ciasto, dekorujemy owocami.
  7. Całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

 

 

 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *