Bułeczki maślane z rodzynkami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczko suchych drożdży, lub 25 g świeżych
  • rodzynki
  • żółtko, sezam do wykończenia bułeczek

Wykonanie :

  1. Do miski wsypać wszystkie składniki – z wyjątkiem rodzynek i dokładnie wyrobić. Na koniec dodać rodzynki. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  2. Po godzinie ciasto powinno wyrosnąć – i oto jak wygląda z miski 
  3. Wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę , formujemy wałek i dzielimy na o 15 równych części. Z każdej formujemy kulę , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Moje bułeczki rosły w piekarniku w temp 30 stopni.
  5. Bułeczki smarujemy roztrzepanym  żółtkiem i pieczemy w temperaturze 185 stopni na złoty kolor. Bułeczki posypałam sezamem – ale to już pozostawiam Waszej inwencji.
  6. Smacznego – niestety bułeczki są tak wciągające , że przestajesz je jeść w momencie, kiedy nie możesz się już ruszać….;)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *