Domowa przekąska

Proponuję zrobienie zdrowego , bez konserwantów batonika. Jest to smaczna i zdrowa przekąska do pracy lub popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 180 g pestek – proponuję połączenie dyni i słonecznika
  • 120 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 60 g nasion siemienia lnianego
  • 100 g masła
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 50 g masła orzechowego
  • suszone owoce : 5 moreli, 5 fig, garść żurawiny
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietany

Wykonanie:

  1. Do malaksera wsyp wszystkie ziarna ( pestki, płatki i siemię lniane) .
  2. Zmiksuj lekko ziarna ( Uwaga – ziarna mają być jedynie rozdrobnione , nie mamy robić z nich mąki)
  3. Suszone owoce pokrój w drobną kostkę.
  4. Na patelni roztop masło, dodaj syrop klonowy oraz masło orzechowe. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Połącz otrzymaną masę z płatkami oraz suszonymi owocami. Wymieszaj całość.
  6. Otrzymaną masę wyłóż na kwadratową blachę . Wyrównaj i dociśnij by masa była zwarta i ścisła. Ja do tego używam małej deseczki do krojenia.
  7. Roztop na parze czekoladę , dodaj śmietanę, wymieszaj i polej wcześniej przygotowaną masę.
  8. Wstaw do lodówki minimum na godzinę . Po tym czasie można swobodnie masę kroić na batoniki.

Powyższy przepis można oczywiście modyfikować wg własnych upodobań . Ja praktycznie za każdym razem coś zmieniam. Można dodać dwie – trzy łyżki musu jabłkowego, lub pastę z daktyli.

Inną propozycją jest dodanie uprażonego sezamu , dodanie rodzynek, czy też orzechów.

Pole do doświadczeń kulinarnych – ogromne…..

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *