Mleczne bułeczki

Pachnące, lekkie, delikatne – można  jeść je z masłem, powidłami, miodem.

składniki:

  • szklanka letniego mleka
  • 110 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej – ja użyłam mąki 650 – do wypieków drożdżowych
  • 24 g drożdży
  • rodzynki

wykonanie:

  1. Zalej rodzynki wrzątkiem.
  2. Przygotuj rozczyn  – w tym celu wymieszaj w miseczce  drożdże, łyżkę mleka, łyżeczkę mąki i odrobinę cukru. Pozostaw w cieple na ok 10-15 minut.
  3. Zmiksuj mleko, jajka i masło.
  4. Podczas miksowania dodaj cukier i sól.
  5. Powoli dodawaj przesianą mąkę i rozczyn z drożdży.
  6. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Ja w tym celu posłużyłam się mikserem dodając prawie całą mąkę. Gdy ciasto było już bardzo gęste – wyjęłam je na stolnicę i tam dodając resztę mąki wyrabiałam około 2-3 minut.
  7. Dodaj do ciasta odsączone rodzynki i ponowie chwilę wyrabiaj ciasto.
  8. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  9. Po tym czasie – przebij ciasto – czyli ponownie parę razy zagnieć .
  10. Z ciasta utocz wałek, podziel je na 12-15 części – uwaga: ja robiłam bułeczki z podwójnej porcji składników – stąd na zdjęciach jest ich więcej
  11. Z każdej części utocz bułeczkę.
  12. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja część bułeczek umieściłam w formie do muffinek.
  13. Pozostaw bułeczki do wyrośnięcia na  30-40 minut.
  14. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  15. Bułeczki posmaruj letnim mlekiem, posyp ziarnem – u mnie sezam czarny i biały.
  16. Piecz bułeczki około 20-25 minut.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *