Na słodko i słono z ciasta francuskiego + przepis na domowe ciasto francuskie

Tym razem jedynie zdjęcia prezentujące – co można zrobić z ciasta francuskiego. Poniżej zamieszczam jeszcze przepis na domowe ciasto francuskie.  

Wersja pierwsza – nadzienie z jabłka i borówek

wersja druga -a na słono. Paluszki posypane kminkiem i grubą solą.

I wersja trzecia – samo jabłuszko

A teraz przepis na ciasto francuskie:

składniki :

  • 500 g mąki
  • 10 g soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 220 g bardzo zimnej wody
  • 250 g bardzo zimnego, twardego masła

wykonanie:

  1.  Do mąki dodaj sól, wymieszaj, dodaj zimną wodę i krótko wyrób całość na jednolitą masę..
  2. Ciasto uformuj w kulę, natnij na krzyż, zawiń w folię i włóż no zamrażalnika na 5-10 minut, a później do lodówki na 20 minut.
  3. Kostkę bardzo zimnego masła tłucz wałkiem , aż otrzymasz płaski prostokąt masła 
  4. Rozwałkuj schłodzone ciasto na prostokąt dwa razy większy od masła,
  5. Ułóż masło na cieście w ten sposób, by zwijając ciasto na pół, w środku znajdowało się masło
  6. Rozwałkuj całość na płaski placek i złóż na trzy części – czyli dwa krótsze boku do środkai prawą , lub lewą obojętnie , przykryj tę drugą częśćTeraz odwróć ciasto, ponownie rozwałkuj – góra – dół i teraz składamy inaczej – prawy bok nakładamy na 2/3 ciasta, a pozostałą 1/3 ciasta  na górę.
  7. Owiń ciasto w folię i włóż do zamrażalnika na 5-10 minut, a później na 30 minut ponownie do lodówki.
  8. Wyjmujemy ciasto z lodówki i powtarzamy czynności wałowania i składania ciasta – czyli pkt 6. Pamiętaj by za każdym razem po złożeniu ciasta odwrócić je w prawą stronę o 90 stopni.
  9. Ponownie chłodzimy ciasto – zamrażarka 5-10 minut i lodówka – 30 minut.
  10. Wyjmujemy ciasto z lodówki – wałkujemy na duży prostokąt – składamy metodą – prawy bok na 2/3 , a pozostałą 1/3 ciasta na górę.. Powtórz pkt 7.
  11. I to by było na tyle.Po wyjęciu ciasta z lodówki – można go podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.  Jak używać takiego ciasta? Część przeznaczoną do użycia rozwałkować cienko i teraz już wedle potrzeb – można upiec ciasteczka  – słone i słodkie, można wykorzystać jako ciasto francuskie stosowane do owijania mięs, np schab w cieście francuskim.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *