Naleśniki z mięsem

Zostało Ci trochę pieczeni? Nie wiesz co z nią zrobić? Proponuję pyszne naleśniki z mięsem.

Składniki:

FARSZ

  1. resztki pieczonego mięsa – u mnie w tej roli karkówka pieczona w folii
  2. 2 papryki czerwone
  3. 1-2 bakłażany
  4. 2 cebule

Sos

  1. 2 łyżki gęstej śmietany
  2. 2 łyżki majonezu ( oczywiście swojej produkcji)
  3. ząbek czosnku

Naleśniki

Wykonanie.

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, upiecz na ruszcie paprykę . Stopień wypieczenia papryki – skórka powinna robić się czarna. Taką upieczoną paprykę włóż na 5 minut do woreczka foliowego. Po wyjęciu papryki , zdejmij z niej skórkę.
  2. Pokrój bakłażana na plastry o grubości 1 cm. Posól i zostaw na 20 minut. Po 20 minutach wytrzyj,  zebraną na wierzchu wodę papierowym ręcznikiem, posmaruj plastry olejem i upiecz w piekarniku ( około 30 minut). Ja wykorzystałam w tym przypadku funkcję grila.
  3. W czasie gdy piecze nam się papryka i bakłażany przygotuj naleśniki.

Wracamy do robienia farszu

  1. Mięso zmiksuj malakserem lub drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
  3. Wrzuć na gorący olej pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość smaż do momentu, gdy cebula się zeszkli.
  4. Do cebuli dodaj mięso, pokrojoną w kostkę paprykę i bakłażana.
  5. Całość dopraw przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, papryki i majeranku.

Mamy już naleśniki, farsz i pozostał nam sos.

  1. Ząbek czosnku drobniutko posiekaj, dodaj majonez, śmietanę
  2. Dopraw całość wg własnego upodobania.

Wykończenie

Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy, polewamy sosem i ……………smacznego.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *