Rogale z białym makiem

11 listopad – czas na rogale z białym makiem. 

Przepis jest łatwy, lecz pracochłonny

Składniki

ciasto :

  • 150 g mrożonego masła
  • 10 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 500 g mąki ( najlepiej 550)
  • 1/3 łyżeczki soli

nadzienie

  • 350 g białego maku
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 125 g miodu
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej.
  • 2 jajka

lukier

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • kilka kropel soku z cytryny
  • pokruszone migdały jako posypka
  • ewentualnie aromat do ciast

Wykonanie. Opis przedstawię w kolejności jaką proponuję zachować, by w miarę szybko uwinąć się z rogalikami.

  1. Przemyć mak, zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
  2. Zalać wrzątkiem migdały. W tym czasie  robimy zaczyn do ciasta  : kruszymy na drobno drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i dwie łyżeczki mleka . całość mieszamy na piękną masę, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Siekamy teraz na drobno rodzynki i migdały.  Roztapiamy masło do ciasta. W tym czasie mak już jest gotowy. Odcedzamy – i niech sobie teraz stygnie.
  3. Wracamy do ciasta – mikserem ubijamy jajka z cukrem. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej szczyptę soli. Do ubitych z cukrem jaj dodajemy drożdże, mąkę, mleko oraz  na końcu stopione, chłodne masło. Wyrabiamy ciasto przy użyciu robota z tzw hakiem. Gotowe ciasto ma być bardzo plastyczne, sprężyste. Wykładamy je na stolnicę. Chwilę jeszcze wyrabiamy ręcznie i odstawiamy na 30 minut. Wracamy do naszej masy.
  4. Mielimy trzykrotnie mak na najmniejszych oczkach. Mielimy obrane migdały ( wystarczy raz)
  5. W rondelku topimy masło , dodajemy cukier miód. Całość podgrzewając mieszamy do połączenia składników. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową. Ponowie mieszając gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Wsypujemy zmielony mak i migdały. Całość gotujemy około 10 minut. Masę należy co chwilę mieszać by się nie przypaliła. Po tym czasie – odstawiamy masę do przestygnięcia.
  6. Zamrożone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i wstawiamy ponownie do lodówki.
  7. Wracamy do ciasta – wyrośnięte ciast jeszcze kilka razy wyrabiamy ręką i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na dwie trzecie tego prostokąta rozkładamy starte masło. Ciasto składamy na trzy – czyli 1/3 ciasta na którym nie ma masła przykrywamy 1/3 ciasta z masłem i tę część obracamy jeszcze o 180 stopni – czyli przykrywamy pozostałą część ciasta. Całość wałkujemy na prostokąt. Ponownie składamy na trzy – i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  8. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki – rozwałkowujemy  i ponownie składamy na trzy. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
  9. Wracamy do masy – powinna być już chłodna. Wbijamy do niej jedno jajko, mieszamy. Po połączeniu składników dodajemy drugie jajko i ponownie mieszamy. Można dodać parę kropli aromatu migdałowego.
  10. Pora na formowanie rogalików. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg. Ostrym nożem kroimy ciasto na 12 części.
  11. Nakładamy farsz na cały trójkąt – nie za grubo – zwijamy w rogalik.
  12. Ciastka układamy na blaszce, zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.
  13. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
  14. Wstawiamy do piekarnika rogaliki i pieczemy około 30 minut – do zrumienienia.
  15. W tym czasie przygotowujemy lukier – mieszamy na gładką masę cukier puder, wodę, sok z cytryny i jak ktoś lubi – może dodać aromat.
  16. Schłodzone rogale dekorujemy lukrem i posiekanymi migdałami.

 

 

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *