Sernik z pianką

Dzisiaj proponuję delikatny sernik z pianką. Sernik ten można również znaleźć pod nazwą złota rosa. Przepisów jest wiele – ale jeśli nie możesz się zdecydować – to zapraszam na swoją wersję. Przepis jest na tortownicę o średnicy 22 cm.

Składniki:

  • Biszkopty – 12 podłużnych
  • zmielone migdały – 50g
  • masło – 50g
  • zmielony dwukrotnie twaróg – 600 g
  • jajka – 4 sztuki
  • cukier – 1,5 szklanki
  • mleko – 1,5 szklanki
  • olej – 1/4 szklanki
  • budyń waniliowy – 1,5 opakowania
  • mąka ziemniaczana – łyżka

Wykonanie :

  1. Zmiksuj biszkopty, dodaj migdały i masło. Wszystko razem ponownie zmiksuj do postaci grudek. Ciastem tym wyłóż tortownicę, wszystko ładnie ugnieć.
  2. Zmiksuj twaróg, żółtka, 3/4 szklanki cukru . Dodaj mleko, budyń i olej. Ponownie zmiksuj do połącznie składników.
  3. Masę wyłóż na ciasto i wstaw całość do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na godzinę.
  4. 10 minut przed końcem pieczenia ubij pianę z białek dodając powoli 3/4 szklanki cukru. Całość ma być taka sztywna jak do bezy. Dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz krótko wymieszaj.
  5. Na gorący sernik wyłóż pianę, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 20 minut.
  6. Po tym czasie ciasto od razu wyjmij z pieca i pozostaw do ostudzenia.

Ja korzystałam z takich biszkoptów

Sernik wyszedł dość wysoki – więc myślę, że podane proporcje z powodzeniem mogą być wykorzystane do większej tortownicy .

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *