Zapiekane warzywa

Propozycja dla osób unikających jedzenia mięsa

Składniki:

  • cukinia
  • bakłażan
  • 2-3 pomidory malinowe
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny ( 2 łyżki)
  • przecier pomidorowy
  • 5 łyżek wody
  • bazylia, sól, cukier, pieprz, papryka
  • 25 dag startego sera

Wykonanie:

  1. Bakłażana pokrój na cienkie plastry. Każdy plaster posyp solą i pozostaw na 10-15 minut. Po tym czasie zetrzyj zgromadzony na wierzchu płyn.
  2. Pokrój cukinię , pomidory i cebulę na cienkie plastry.
  3. Naczynie do tarty wysmaruj masłem i ułóż spiralnie cukinię, pomidory, cebulę, bakłażan.

4. Przygotuj sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj posiekany czosnek. Teraz dodaj przecier pomidorowy, wodę. Całość podgrzewaj ok 10 minut. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i papryką, 2 łyżkami soku z cytryny.. Dodaj pokrojoną bazylię. Można użyć oczywiście suszonej.suszonej.

5. Warzywa zalej przygotowanym sosem, posyp serem.

6. Zapiekaj w piekarniku ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

7. Proponuję podanie z  kaszą bulgur lub ryżem. 

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *