Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami

Zapraszam dzisiaj na zapiekankę. Obiadek jednogarnkowy, bardzo syty. Zapiekanka jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego – proponuję samemu zmielić łopatkę
  • 2 cebule pokrojone w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4-5 ziemniaczków
  • 200 g startego sera
  • 3 jajka
  • szklanka groszu zielonego – może być z puszki.
  • szklanka śmietany 18 procentowej
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz,majeranek, tymianek

Wykonanie:

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj tak, by były lekko twarde. Odcedź  i pokrój je na plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej olej , dodaj cebulę. Całość  lekko podsmaż , dodaj czosnek i ponownie podgrzewaj ok 3-4 min.
  3. Dodaj zmielone mięso. Całość mieszając smaż ok 15-20 minut. Dopraw solą pieprzem, majerankiem.
  4. Wymieszaj roztrzepane jajka ze śmietaną. Lekko posól, popierz do smaku.
  5. W żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem ułóż usmażone mięso, na to rozłóż ziemniaki i groszek. Posyp całość odrobiną tymianku.
  6. Całość polej wymieszaną śmietaną z jajkami. Posyp serem.
  7. Zapiekaj 40 minut.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *