Burger z buraka

Coś niebanalnego bezmięsnego

Składniki

Kotlecik z buraków

  • 1 kg buraków
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3-4 łyżki mąki żytniej
  • cebula
  • jajko
  • 1/3 szklanki zmiksowanych nasion słonecznika
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy – sól, pieprz, papryka mielona, szczypta chili, kumin

Do tego –

  1. sos majonezowy
  2. bułka do burgerów
  3. cebula pokrojona w plasterki
  4. pomidor
  5. ogórek konserwowy
  6. sałata zielona
  7. bułka tarta
  8. olej do smażenia

Wykonanie

  1. Buraki upiecz w piekarniku do miękkości. W tym celu umieść wyczyszczone buraki na papierze do pieczenia. Piecz około godziny w 180 stopniach. Po przestudzeniu buraków obierz je ze skórki
  2. Do malaksera włóż – obraną pokrojoną na ćwiartki cebulę, pokrojone na kawałki buraki. Wszystko zmiksuj – i nie musi to być masa całkowicie gładka. Wystarczy jak po zmiksowaniu mamy buraki bardzo drobno posiekane.
  3. Do miski przełóż buraki, dodaj jajko, mąkę, słonecznik , kaszę i przyprawy. Wszystko zagnieć na dość zwartą masę. Gdyby była za rzadka dodaj jeszcze trochę mąki. Ja użyłam buraków podłużnych – i po upieczeniu nie puszczały już soku – więc tej mąki nie musiałam zbyt dużo dodawać.
  4. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i upiecz na oleju. Kotleciki można też upiec w piekarniku.
  5. Po upieczeniu przełóż kotleciki na serwetkę lub ręcznik kuchenny – aby odsączyć ewentualny tłuszcz

Składanie

  1. Podgrzej bułkę i do niej włóż
  2. troszeczkę sosu
  3. sałata
  4. troszeczkę sosu
  5. pomidor
  6. ogórek
  7. cebulka
  8. kotlecik
  9. troszeczkę sosu

zamykamy bułkę . Pozostaje połączenie wszystkiego patyczkiem do szaszłyków i

smacznego😊

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *