Chlebek cebulowy

Chlebek cebulowy należał do moich ulubionych chlebków które kupowałam w piekarni. Od roku piekę chleb sama. Raz na drożdżach, innym razem na zakwasie. Dodatkiem do chlebów był kminek, czarnuszka, ziarna słonecznika , dyni. W końcu jednak – zdecydowałam się na mój pierwszy chleb cebulowy. I to był strzał w dziesiątkę. Chleb wyszedł przepyszny – i do tego przepisu chętnie będę wraca.

Składniki

  • 2 cebule
  • 3,5 szklanki mąki pszennej 650
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 szklanki letniej wody

Wykonanie :

  1. Cebulę obierz, pokrój na drobną kosteczkę i usmaż na łyżce masła i oleju. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól, cebulę . Zacznij wyrabiać ciasto mikserem powoli wlewając wodę. Czas wyrabiania ciasta mikserem – to około 10 minut.
  3. Odstaw ciasto na 1,5 godziny celem wyrośnięcia.
  4. Ponownie zagnieć ciasto – ja zrobiłam to drewnianą łyżką – i przełóż do wysmarowanej masłem formy.
  5. odstaw na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni
  7. Do gorącego piekarnika wstaw formę z chlebem. Piecz 50 – 60 minut – do ładnego przyrumienienia.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *