Tym razem propozycja lekkiego chlebka , który ma smak lekko słodki – podobny do chałki.
Składniki:
- 420 g mąki
- 3 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka ( letnie)
- 45 ml wody (letnie)
- 25 ml oleju
- biały i czarny sezam ( niekoniecznie)
Wykonanie:
- Przygotuj zaczyn – rozpuść drożdże z łyżeczką mąki, łyżką mleka, łyżeczką cukru. Zostaw na 5-10 minut.
- Do miski wsyp przesianą mąkę , dodaj cukier, sól, zaczyn.
- Zacznij mieszać mikserem na wolnych obrotach i zacznij dolewać powoli wodę i mleko. Na końcu dodaj olej i wyrabiaj około 5 minut.
- Odstaw na 15 minut.
- Ponownie wyrabiaj mikserem około 10 minut. Ciasto ma być dość gęste. Gdyby było lejące, rzadkie – dodaj trochę mąki.
- Odstaw na godzinę by wyrosło.
- Ciasto wyłóż na stół. Kilka razy zagnieć . Ciasto nie powinno się lepić do rąk. Jak wyrabiać ciasto w tym etapie – ja formuję prostokąt. Krótkie boki składam do środka. Zaczynając od dłuższego, dolnego boku zwijam wszystko jak roladkę. W ten sposób powstanie ładny kształtny bochenek.
- Powstały bochenek natnij co 2 cm . Powstaną wówczas ładne wgłębienia. Ciasto włóż do foremki. Zostaw jeszcze na pół godziny .
- Wyrośnięte ciasto posmaruj letnim mlekiem, posyp czarnym i białym sezamem.
- Ciasto włóż do nagrzanego na 190 stopni piekarnika.
- Piecz około 50 minut do ładnego zrumienienia.
Chlebek jest lekko słodki. Doskonale smakuje z samym masłem.