Chlebek na mleku

Tym razem propozycja lekkiego chlebka , który ma smak lekko słodki – podobny do chałki.

Składniki:

  • 420 g mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka ( letnie)
  • 45 ml wody (letnie)
  • 25 ml oleju
  • biały i czarny sezam ( niekoniecznie)

Wykonanie:

  1. Przygotuj zaczyn – rozpuść drożdże z łyżeczką mąki, łyżką mleka, łyżeczką cukru. Zostaw na 5-10 minut.
  2. Do miski wsyp przesianą mąkę , dodaj cukier, sól, zaczyn.
  3. Zacznij mieszać mikserem na wolnych obrotach i zacznij dolewać powoli wodę i mleko. Na końcu dodaj olej i wyrabiaj około 5 minut.
  4. Odstaw na 15 minut.
  5. Ponownie wyrabiaj mikserem około 10 minut. Ciasto ma być dość gęste. Gdyby było lejące, rzadkie – dodaj trochę mąki.
  6. Odstaw na godzinę by wyrosło.
  7. Ciasto wyłóż na stół. Kilka razy zagnieć . Ciasto nie powinno się lepić do rąk. Jak wyrabiać ciasto w tym etapie – ja formuję prostokąt. Krótkie boki składam do środka. Zaczynając od dłuższego, dolnego boku zwijam wszystko jak roladkę. W ten sposób powstanie ładny kształtny bochenek.
  8. Powstały bochenek natnij co 2 cm . Powstaną wówczas ładne wgłębienia. Ciasto włóż do foremki. Zostaw jeszcze na pół godziny .
  9. Wyrośnięte ciasto posmaruj letnim mlekiem, posyp czarnym i białym sezamem.
  10. Ciasto włóż do nagrzanego na 190 stopni piekarnika.
  11. Piecz około 50 minut do ładnego zrumienienia.

Chlebek jest lekko słodki. Doskonale smakuje z samym masłem.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *