Ciasteczka sezamowe

Dzisiaj proponuję przepis na kruche ciasteczka z sezamem.

Składniki:

  • 2/3 szklanki sezamu
  • 1/2 kostki masła ( 100 g) o temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru (proponuję mieszankę pół na pół  – białego i brązowego cukru)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki żytniej ( można użyć tylko mąki pszennej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  1. Na suchej patelni upraż sezam i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Zmiksuj cukier z jajkiem.
  3. Dodaj do miksowanej masy miękkie masło.
  4. Dodaj pozostałe składniki : mąkę proszek do pieczenia, sól, cynamon.
  5. Dodaj do masy połowę sezamu i wszystko jeszcze raz wymieszaj.
  6. Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
  7. Uformuj z ciasta kuleczki. Ja nabierałam najpierw łyżeczką małe fragmenty ciasta i “rzucałam” je sobie na stolnicę. Później szybciutko z każdego”kleksa” toczyłam kuleczkę.
  8. Obtocz kuleczki w pozostałym sezamie. W tym czasie włącz piekarnik na 180 stopni.
  9. Ułóż kuleczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz je . Pozostaw spore odstępy między ciasteczkami. 
  10. Piecz około 15 minut do lekkiego zrumienienia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *