Ptysie

Czy jest coś smaczniejszego, niż świeżo ubita śmietana w opakowaniu z ciasta parzonego ?

Zapraszam na ptysie.

  • 18 dkg mąki
  • szczypta soli
  • 8 dkg masła
  • 1/4 l wody
  • 5 jaj
  • 1/2 l śmietany 30 procentowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Zagotuj wodę
  2. Do gotującej wody dodaj masło i szczyptę soli
  3. Na wrzącą miksturę wsyp mąkę i energicznie mieszaj do połączenia się składników.
  4. trzymając garnek na małym ogniu – wybijaj ciasto drewnianą pałką, aż będzie gładkie, lśniące i ładnie wysmażone.
  5. Odstaw na bok do schłodzenia – od czasu do czasu zamieszaj.
  6. Do chłodnej masy dodawaj po jednym jajku. Kolejne jajko wbijaj dopiero, gdy poprzednie jajko połączy się z masą. Oczywiście można do tego użyć miksera.
  7. Dodaj  proszek do pieczenia.
  8. Ostatecznie masa musi być tak gładka i o takiej konsystencji, by można z niej wycisnąć rękawem ptysie. Gdyby była za gęsta – należy dodać jeszcze jedno jajko.
  9. Na blachę wyłożoną papierem wyciskaj rękawem ptysie. Zostaw sporo odległości
  10. Nagrzej piekarnik do 230 stopni
  11. Wstaw blachę do piekarnika i utrzymaj tę temperaturę przez 15 minut. W tym czasie ptysie powinny urosnąć. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze około 25 minut.
  12. Ptysie powinny być ładnie przyrumienione, twarde i suche w środku.
  13. Ubij śmietanę dodając cukier.
  14. Przetnij każdego ptysia na pół, napełnij śmietaną , posyp cukrem pudrem i najlepiej przygotuj sobie do tego pyszną kawę 

 

 

 

 

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *