Sałatka ze śledzia w towarzystwie buraka

Składniki :

  • jeden burak średniej wielkości
  • 2 filety śledziowe, które należy wcześniej wymoczyć.
  • 2 ogórki – korniszony
  • dwie cebulki szalotki
  • jabłko, oraz koperek, szczypiorek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól, pieprz,sok z cytryny

Wykonanie:

  1. Buraka owiń folią aluminiową i upiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Trwa to około 50 minut. Burak ma być miękki po upieczeniu.
  2. Ciepłego buraka obierz , pokrój w cieniutkie plasterki i skrop octem balsamicznym, oraz posyp lekko solą.
  3. W czasie , gdy buraki się marynują pokrój na paseczki jabłko, a ogórka pokrój w plasterki. Przygotuj też koperek i szczypiorek drobniutko go krojąc.
  4. Po 15 minutach – ułóż na talerzu plastry buraków – mają pokrywać cały talerz.
  5. Na buraki wyłóż śledzie pokrojone na mniejsze kawałki, jabłko  oraz ogórki .
  6. Przygotuj sos z oliwy  i soku z cytryny . Dopraw go wedle uznania solą i pieprzem
  7. Sałatkę polej sosem  i na wierzch posyp zieleniną.

Proponuję też by śledzie nabrały jeszcze lepszego aromatu   – wymoczone śledzie zalać  dzień wcześniej zalewą octową . Przepis na taką zlewę podam w osobnym wpisie.

Zapraszam do dzielenia się opiniami i uwagami.

Summary
recipe image
Nazwa
Sałatka ze śledzia w towarzystwie buraka
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *