Schab z jabłkiem

Prosty przepis – a jakie pyszne mięsko na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • jabłko pokrojone w plasterki
  • cebula pokrojona w plasterki
  • sól, pieprz, świeży rozmaryn
  • łyżka dżemu morelowego
  • 2 łyżki oleju
  • chili

Wykonanie

  1. Schab umyj, wytrzyj i ponacinaj w nim w kotlety – tylko nie krój do końca.
  2. Mięso nasmaruj dżemem , posyp solą i pieprzem. Zostaw w takim stanie na 2-3 godziny, może być cała noc. Oczywiście – jeśli nie masz czasu, działaj dalej bez odpoczynku.
  3. Mięso włóż do wysmarowanego olejem naczynia.
  4. W kieszonkach umieść plasterki jabłka i cebuli
  5. Całość posyp rozmarynem i chili ( z tą przyprawą raczej uważaj – lepiej mniej niż za dużo). Z boku połóż dwie gałązki świeżego rozmarynu.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni – 2 godziny.
  7. Po dwóch godzinach zdejmij pokrywkę i piecz dalej 15-20 minut – do zrumienienia.
  8. Powyżej efekt końcowy – pieczeń jest mięciutka i aromatyczna

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *