Sernik – numer jeden

Sernik jest bardzo puszysty, wysoki – i przede wszystkim bardzo pyszny

Składniki

1200 g twarogu trzykrotnie mielonego. Polecam własnoręczne mielenie , a unikanie  twarogu                       zmielonego

1,5 szklanki drobnego cukru

150 g miękkiego masła

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

10 jaj

szklanka gęstej śmietany

cukier waniliowy

Wykonanie

  1. Utrzyj żółtka ze szklaną cukru.
  2. Dodawaj do utartej masy na przemian masło i twaróg.
  3. Dodaj mąkę ziemniaczaną , śmietanę i cukier wanilinowy, wymieszaj całość.
  4. Ubij białka dodając pół szklaki cukru.
  5. Dodaj do masy twarogowej ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj ręcznie  – do połączenia obu mas.
  6. Masę wylewamy na blachę .
  7. Pieczemy w kąpieli wodnej ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni.

Kąpiel wodna ?  Umieść blachę z masą serową wewnątrz większej blachy , do której wlej letniej wody.

Po upieczeniu sernik lekko opadnie, ale jak widać na zdjęciu – i tak pozostaje dość wysoki.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *