Paella z kurczakiem i krewetkami

Potrawa – o której jedni piszą , że  szybka. Jak dla mnie – by miała smak i aromat prawdziwej paelli potrzeba jednak czasu i dobrych produktów.

Składniki:

Wywar z warzyw i krewetek – 2,5 szklanki

pierś z kurczaka

krewetki – u mnie średnie – 250g

groszek mrożony – 150 g

pomidory – 2 sztuki

papryka czerwona – 1 sztuka

czosnek – 4 ząbki

ryż arborio lub inny – lecz zaznaczam musi to być ryż do paelli

oliwa

3 ziarna ziela angielskiego

2-3 listki  liścia laurowego,

sól, pieprz, wędzona papryka ,kumin,szafran

Wykonanie

  1. Przygotować wywar warzywny -ta czynność trwa niestety najdłużej,
  2. Obrać krewetki. Nie wyrzucamy głów i pancerzyków, ( krewetki czekają na swoją kolej)
  3. Podsmażamy na łyżce oliwy głowy i pancerzyki, podlewamy wywarem warzywnym , dodajemy liść laurowy , 3 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę szafranu i kuminu,   – i gotujemy ok 30 minut. Wywar doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Po ugotowaniu naszego wywaru – przecedzamy go. Łącznie mamy otrzymać 2,5 szklanki wywaru.

W tym czasie jak gotuje się nasz wywar   –

  1. Na ciepłą patelnię wylewamy tyle oleju, by pokrył on całą patelnię,
  2. Na gorący olej wrzucamy posiekany na drobniutko czosnek, chwilę podsmażamy,
  3. Dodajemy pokrojone w kostkę, lub w plastry -( jak kto chce )mięso z kurczaka, ponownie chwilę wszystko podsmażamy, aż mięso przestanie być z zewnątrz surowe.
  4. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz obrane ze skórki , pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy odrobinę czerwonej wędzonej papryki. U mnie ostrej .
  5. Całość wolno smażymy , aż do uzyskania połączenia się składników – ma powstać taki gęsty sos z kawałkami kurczaka.
  6. Dodajemy gorący wywar , mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  7. Wrzucamy ryż , mieszamy wszystko , przykrywamy pokrywą i na tym na razie nasza rola się kończy. Potrawy nie ruszamy przez 20 minut. Ma się wolno gotować.
  8. Po 20 minutach – nadal nie mieszamy naszej potrawy – wrzucamy jedynie groszek i układamy krewetki .
  9. Gotujemy powolutku naszą potrawę jeszcze 10 minut – to już prawie koniec
  10. Posyp[ujemy zieleniną i

SMACZNEGO

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *