Tadżin

Zapraszam do smaków Maroka. Przygotuj całą “baterię”przypraw  – i to jest najbardziej pracochłonne zajęcie – a później – to kuchnia wypełniona orientalnym zapachem, cieknąca ślinka i rosnący apetyt.

Składniki:

  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego , startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry ( miałam całą, więc roztarłam ją w moździerzu)
  • 2 strąki kardamonu ( u mnie 1/2 łyżeczki zmielonego – bo taki akurat jedynie miałam)
  •  1/2 suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 /2 łyżeczki pieprzu
  • garść obranych migdałów
  • 15 suszonych śliwek
  • 15 suszonych moreli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • cząstki kurczaka  – u mnie   – 10 udek
  • do natarcia mięsa – mieszanka przypraw : po pół łyżeczki kurkumy, soli, papryki
  • zielona pietruszka
  • Realizacja :
  1. Umyte części kurczaka natrzyj mieszanką przypraw i pozostaw na noc.
  2. Na drugi dzień – obsmaż na oleju mięso
  3. Przełóż mięso na talerz, a do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj cebulkę i podsmaż
  4. Dodaj czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko podsmaż 2-3 minuty.
  5. W naczyniu ułóż mięso, pokryj go przyprawami , wrzuć owoce suszone i zalej bulionem.Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Potrawa nie wymaga mieszania.
  6. Gotową potrawę posyp obficie drobno pokrojoną pietruszką.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *