Tadżin

Zapraszam do smaków Maroka. Przygotuj całą „baterię”przypraw  – i to jest najbardziej pracochłonne zajęcie – a później – to kuchnia wypełniona orientalnym zapachem, cieknąca ślinka i rosnący apetyt.

Składniki:

  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego , startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry ( miałam całą, więc roztarłam ją w moździerzu)
  • 2 strąki kardamonu ( u mnie 1/2 łyżeczki zmielonego – bo taki akurat jedynie miałam)
  •  1/2 suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 /2 łyżeczki pieprzu
  • garść obranych migdałów
  • 15 suszonych śliwek
  • 15 suszonych moreli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • cząstki kurczaka  – u mnie   – 10 udek
  • do natarcia mięsa – mieszanka przypraw : po pół łyżeczki kurkumy, soli, papryki
  • zielona pietruszka
  • Realizacja :
  1. Umyte części kurczaka natrzyj mieszanką przypraw i pozostaw na noc.
  2. Na drugi dzień – obsmaż na oleju mięso
  3. Przełóż mięso na talerz, a do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj cebulkę i podsmaż
  4. Dodaj czosnek i pozostałe przyprawy. Wszystko podsmaż 2-3 minuty.
  5. W naczyniu ułóż mięso, pokryj go przyprawami , wrzuć owoce suszone i zalej bulionem.Przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Potrawa nie wymaga mieszania.
  6. Gotową potrawę posyp obficie drobno pokrojoną pietruszką.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *