Praliny dla pełnoletnich

Przygotowując się do świąt – proponuję słodką przekąskę. Z uwagi, iż jest w niej alkohol – praliny dedykowane są osobom dorosłym.

Składniki: 

  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 200 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • do obtoczenia – u mnie wiórki kokosowe i biała  czekolada  – pokruszona w malakserze

Wykonanie:

  1. Ajerkoniak wlej do rondelka i podgrzej ( nie gotuj) – ma być jedynie tak ciepły, by rozpuściła się w nim czekolada.
  2. Połam czekoladę na kostki, dodaj ją do ciepłego alkoholu, dodaj masło i wszystko mieszaj tak długo, aż czekolada się rozpuści.
  3. Oto efekt –

4. Wstaw przygotowaną masę do lodówki – najlepiej na noc, a przynajmniej na 3 godziny

5. Z masy nabieraj łyżeczką kawałki masy – tak około 1/3 łyżeczki – uformuj mniej więcej kulisty kształt i obtocz pralinę w ulubionej posypce. U mnie to wiórki kokosowe i biała czekolada, którą rozdrobniłam w malakserze.

Efekt końcowy ?

Praliny proponuję dodatkowo  schłodzić w lodówce.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *