Kostka piernikowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki miodu płynnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3 tabliczki czekolady – mlecznej lub gorzkiej
  • słoik powideł śliwkowych

Wykonanie:

  1. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj miód, masło  i całość wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz obie mąki oraz pozostałe składniki sypkie
  4. Do zmiksowanej masy wsypuj powoli sypką mieszankę mąki i przypraw. Powstanie zwarte ciasto.
  5. .Owiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  6. Po leżakowaniu – umieszczając ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia lub folii rozwałkuj je na około 0,5 cm. ( dla uproszczenia proponuję już na tym etapie uformować sobie ciasto w zgrabny kwadrat, by później było łatwiej go rozwałkować na pożądany kształt).
  7. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.
  8. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  9. Przenieś ciasto na papier , umieść w nagrzanym piekarniku i piecz około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  10. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika , przekrój wzdłuż na dwie części. Jedna część to będzie spód piernika, druga – to góra.
  11. W rondelku rozgrzej powidła.
  12. Chłodne placki przełóż powidłami, dociśnij i pozostaw na noc.
  13. Na drugi dzień pokrój ciasto na kostkę i każdą kostkę posmaruj roztopioną na parze czekoladą. Drugi sposób – mniej pracochłonny – to placek przed krojeniem posmaruj roztopioną czekoladą – i  dopiero wówczas pokrój na kostkę. W tym przypadku boki nie zostaną oblane czekoladą – ale z kilkuletniego doświadczenia podpowiem , że kostka jest również smaczna i znika tak samo szybko.

 

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *