serowe ciasteczka z jabłuszkiem

Dzisiaj przepis na bardzo szybciutkie , aromatyczne ciasteczka z jabłkiem

Składniki :

  • 250 g białego twarogu
  • 100 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • brązowy cukier , cynamon
  • 2 jabłka

Wykonanie:

  1. Twaróg przecisnąć przez praskę, lub zmielić.
  2. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze części.
  3. Masło pokroić na drobno, wymieszać z mąką, dodać jajko i twaróg. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto.
  4. Ciasto rozwałkować, wykroić kółka.
  5. Na środek każdego kółka położyć kawałek jabłka, posypać cynamonem i złożyć na pół.
  6. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Każde ciasteczko posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać cukrem.
  8. Wstawić do nagrzanego (200 stopni) piekarnika.
  9. Piec do zrumienienia – ok 20 – 25 min.
  10. Do wnętrza ciasteczek można dodać kilka rodzynek lub żurawiny.

2 komentarze

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *